Ventileren

Is jouw huis wel gezond?

Ventileren, ventileren, ventileren…

Ventileren is goed voor de gezondheid. Dat weet maar liefst 96 procent van de Nederlanders. Daarom is het ook vreemd dat niet iedereen het doet. De Nederlander lucht veel, maar ventileert weinig. Terwijl een huis 24 uur per dag moet ademen. Een handleiding.

ventileren, huisstofmijt, frisse lucht, vocht

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 à 15 liter water per dag door transpireren en uitademen, maar ook dankzij koken, wassen, douchen en baden.

Huisstofmijten

Planten en huisdieren doen een aardige duit in het zakje. Door 24 uur per dag te ventileren, wordt het vocht (dus eigenlijk vervuilde lucht) het huis uitgevoerd en stroomt frisse buitenlucht naar binnen.

Een goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid. Een vochtige omgeving is namelijk een ideaal klimaat voor huisstofmijten, die allerlei allergische reacties veroorzaken.

Bovendien kan een slechte ventilatie leiden tot klachten als hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, chronische neusverkoudheid en astma. En natuurlijk tot stankoverlast.

Ventileren is geen luchten

Voor de duidelijkheid: ventileren is iets anders dan luchten. Bij het luchten wordt er een raam of deur opengezet, zodat alle lucht in die ruimte in één keer wordt ververst.

Het effect is gelijk merkbaar, maar slechts voor een korte periode. Meestal een half uur. Bij ventilatie wordt de lucht in huis 24 uur per dag ververst.

Actieve ventilatie is meer noodzakelijk in nieuwe woningen dan in oude. Toen woningen nog niet zo geïsoleerd waren, ontstond ventilatie door de vele kieren. Maar die zijn in nieuwbouwwoningen allemaal gedicht.

Ventileren kan op twee manieren: natuurlijk en mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door de verschillende ventilatieroosters die overal in een huis te vinden zijn. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een elektrische ventilator, die al vanaf enkele tientjes te koop is bij een bouwmarkt.

Natuurlijk ventileren

Het natuurlijk ventileren van een woning werkt eigenlijk heel eenvoudig. Belangrijk is dat ventilatieroosters altijd open staan en af en toe worden gereinigd. Sluit ze nooit af, ook niet in het kader van isolatie.

Het is een fabeltje dat luchten of ventileren leidt tot hogere stookkosten. Het tegendeel is juist waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. En het opwarmen van droge lucht kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

Probeer verder de lucht in huis zo droog mogelijk te houden. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 is perfect. Maak na het schoonmaken alles goed droog: gebruik een trekker na het dweilen van de vloeren en het douchen.

Kook verder met de deksels op de pannen en laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje langer aanstaan om vocht op te zuigen, of zet een raampje open. Droog met mooi weer de was buiten.

Wat kun je extra doen?

Wie meer wil doen aan een betere ventilatie van zijn huis, kan de open geiser vervangen door een gesloten warmwatertoestel. Verder is het aan te raden het huis in afsluitbare ruimtes in te delen en tochtdeuren aan te brengen in de hal en bij de trap. Kies in vochtige ruimtes voor materialen die schimmelvorming voorkomen, zoals tegels op de wanden in plaats van latexverf.

Zet de verwarming niet te laag om het neerslaan van vocht op ramen en buitenmuren te voorkomen. De ideale huistemperatuur is ’s nachts 15 graden. Voor een babykamer ligt de ideale temperatuur tussen de 16-18 graden Celsius.

Plaats verder de meubels niet te dicht bij de muur om te voorkomen dat ze isolerend gaan werken; met een beetje afstand kan de lucht beter circuleren. Dubbel glas in de woning? Controleer dan of er voldoende ventilatievoorzieningen in de buurt zijn aangebracht.

Gebruik in vochtige kasten of bergruimtes vochtbestrijders en ventileer ook bij vochtig weer. Vochtige buitenlucht is over het algemeen schoner en droger dan de lucht in huis. Ook als er veel verkeer is rondom de woning: gewoon ventileren. Ventileren is overigens geen vervanging voor luchten. Blijf dit een kwartier per dag doen.

Ventilatietoets

De Nederlandse Woonbond, Vereniging Eigen Huis en het Astma Fonds hebben de Ventilatietoets ontwikkeld, waarmee je eenvoudig kunt controleren of de woning over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt. Deze toets is niet geschikt voor woningen met mechanische toevoer.

De Rijksoverheid heeft een uitgebreid dossier samengesteld met meer informatie over luchten en ventileren. Daarbij is er ook aandacht voor mechanische ventilatie.

 

Bron www.gezondsheidsnet.nl